Syntetyczna Astaksantyna jest produkowana w laboratoriach wielkich kompanii chemicznych z produktów przemysłu petrochemicznego. Mimo dokładnie takiego samego wzoru chemicznego
Naturalna Astaksantyna jest jednak inną cząsteczką: różni się nie tylko kształtem, ale także tym, że w naturalnym stanie, zawsze jest połączona z kwasami tłuszczowymi dołączonymi na końcu każdej cząsteczki.
Wynikiem tego połączenia jest molekuła estryfikowana, która czyni z Naturalnej Astaksantyny znacznie silniejszy przeciwutleniacz niż jej syntetyczny odpowiednik.
Inną, krytyczną różnicę stanowi fakt, że używana w testach Naturalna Astaksantyna (BioAstin® z Cyanotech Corporation na Hawajach), jest pozyskiwana z mikroalg o nazwie Haematococcus Pluvialis. Algi te kumulując Astaksantynę jako mechanizm przetrwania w sytuacji szoku środowiskowego, produkują dodatkowo niewielkie ilości innych pożytecznych karotenoidów. Wynik tego procesu ilustruje poniższy rysunek:
Te dodatkowe karotenoidy działają w synergii, dzięki czemu Naturalna Astaksantyna jest bardziej skutecznym przeciwutleniaczem i wykazuje wyższą skuteczność w leczeniu różnych dolegliwości.
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć. .