Astaksantyna to najsilniejszy obecnie antyoksydant dostępny na świecie. Popularność tego produktu rośnie w olbrzymim tempie.

Firma Cyanotech Corporation Hawaje daje nam to, czego tak bardzo szukamy w życiu – nieskazitelnej natury, ciszy i spokoju...

Upewnij się, że przyjmujesz naturalną astaksantynę z alg morskich, a NIE syntetyczną!
Syntetyczna astaksantyna jest...

 

Przeciwutleniacze niezbędne dla zdrowia

Dlaczego przeciwutleniacze są ważne dla naszego zdrowia ?


Przeciwutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników. Produkcja wolnych rodników w organizmie rozpoczyna się, gdy tlen łączy się ze złożonymi cząsteczkami metabolicznymi. Reakcja taka nazywa się utlenianiem i można ją porównać do korozji metali: niezabezpieczone metale ulegają niszczeniu, które stopniowo ogarnia co raz większą powierzchnię. To samo dzieje się w naszym organizmie: gdy proces utleniania zostanie zainicjowany, powstaje reakcja łańcuchowa, w efekcie której powstaje coraz więcej wolnych rodników. I tak jak pokrycie farbą lub preparatem antykorozyjnym chroni metal przed korozją, tak przeciwutleniacze chronią organizm przed namnażaniem się wolnych rodników i ich zgubnym wpływem.  Skutki działania wolnych rodników widać zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz naszego ciała:

 

  • starzenie się i wysychanie skóry,
  • powstawanie zmarszczek i bruzd 
  • mogą nawet wywoływać nowotwory skóry
  • postępujący z wiekiem ubytek masy mięśniowej.
  • niszczą tkanki 
  • niszczą nasz system odpornościowy, 
  • osłabiają komórki ciała i zawarte w nich DNA.


Zdaniem naukowców, to właśnie uszkodzenia DNA są główną przyczyną procesu starzenia. Jeśli to nastąpi, funkcje komórkowe, dotąd sterowane przez DNA, zostają zakłócone powodując podatność na wszelkie schorzenia.


Czynniki wpływające na nadmierną produkcję wolnych rodników to m.in.:

  • stres i związany z nim pośpiech
  • zanieczyszczenie środowiska. Ogromne ilości wolnych rodników zawarte są w chemikaliach, spalinach, dymie, a nawet w potrawach z grilla.
  • przetwarzana i sztucznie konserwowana żywność jest kolejnym źródłem zagrożenia
  • sporty wyczynowe, uprawiane nie tylko przez zawodowców, ale i przez zwykłych ludzi. Ten sam efekt może zresztą spowodować ciężka praca fizyczna. Dzieje się tak, gdyż ciało spala więcej „paliwa” dla uzyskania odpowiedniej do wysiłku energii.


Sami nie jesteśmy w stanie wyprodukować i zjeść dostatecznej ilości przeciwutleniaczy, by zabezpieczyć się przed działaniem wszystkich wolnych rodników. Nie chodzi tylko o to, że jemy za mało warzyw. Ważniejszą przyczyną jest to, że nasze organizmy produkują i absorbują znacznie więcej wolnych rodników niż za czasów naszych przodków, co jest skutkiem naszego stylu życia i warunków, w których żyjemy.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć. .